Onze beste wensen vanuit het hoge noorden!

Onze beste wensen vanuit het hoge noorden!

Dat 2020 op zijn minst een bijzonder jaar was, hoeven we je niet te vertellen. Onze hele samenleving werd op de proef gesteld en onze reiskriebels kregen het zwaar te verduren. Het hoge noorden ging zo goed als op slot en tot op vandaag zijn er nog niet meteen tekens van beterschap. Voor NORTH & AWAY was het een zware dobber en werden we hard geraakt in onze core-business. Door talrijke reisplannen werd een streep gehaald en we hadden onze handen meer dan vol met het informeren van onze klanten over de steeds weer wijzigende regelgeving. NORTH & AWAY had zijn tienjarig bestaan graag anders gezien maar we maakten er het beste van en bleven onze klanten met raad en daad bijstaan.


Reeds geruime tijd voor de coronaperikelen waren we fusiegesprekken gestart met de afdelingen Laplandreizen en IJslandreizen van Zuiderhuis. Ondanks de moeilijke omstandigheden werden deze plannen verder uitgerold wat leidde tot de oprichting van Noorderhuis. Nog een tijdje bleven beide namen zij aan zij bestaan maar binnenkort zal NORTH & AWAY als merk verdwijnen. We streven er echter naar om ook met Noorderhuis dezelfde kwaliteit, bezieling voor Scandinavië én persoonlijke service te blijven aanbieden die je in het verleden van ons gewend was. Daarnaast blijven we de absolute specialist voor reizen op maat en willen we verder gaan dan onze collega’s. Talrijke voorbeeldreizen staan op onze website als puzzelstukken die vaak tot unieke combinaties kunnen worden gecombineerd rekening houdend met jouw beschikbare tijd, budget en specifieke reiswensen. We hebben het afgelopen jaar ook gebruikt om ons klaar te stomen voor de toekomst. Een doorgedreven digitalisering én focus op duurzaamheid zullen stap voor stap speerpunten worden om ons te blijven onderscheiden als reisorganisator. Door te boeken bij Noorderhuis, kan je op twee oren slapen en onze ervaren specialisten nemen je eventuele zorgen graag uit handen.

 


Ook op persoonlijk vlak hebben we ondertussen 20 bewogen maanden achter de rug. Als bezielers van NORTH & AWAY wonen we sinds augustus 2019 zelf in Noorwegen. Na 8 jaar intensief samengewerkt te hebben met Rondane Gjestegård, een verscholen parel aan de rand van het Rondane Nationaal Park, kregen we te horen dat de oude eigenaars de fakkel graag wilden doorgeven. Het was uiteraard even twijfelen of we de stap durfden zetten maar deze plek kunnen overnemen op een moment dat je zoekende bent naar een volgende uitdaging en je kinderen de ideale leeftijd hebben, klonk ons als muziek in de oren. Het leven is te kort om niet eens iets nieuws te proberen en bovendien waren we al jaren vertrouwd met deze prachtige en nog grotendeels onontdekte streek. We waagden de sprong en doopten de Gjestegård om tot Rondane River Lodge. Achteraf gezien bleek het een uitermate goed-getimede beslissing want Noorwegen bleef tot nu toe relatief gespaard van corona, zeker op het dunbevolkte platteland. We vreesden wel voor een rustig zomerseizoen door het wegblijven van buitenlandse toeristen maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door reislustige Noren die verassend genoeg voor het eerst ontdekten hoe mooi hun thuisland wel is. Bijgevolg draaiden we op (meer dan) volle toeren én spreken we intussen een aardig mondje Noors. We hebben 2020 ook kunnen afsluiten met een mooi resultaat waarmee we alvast enkele van onze eerste renovatieprojecten gaan realiseren. Ook het feit dat we voortaan aan de andere kant van de toeristische keten staan en gasten verwelkomen/bedienen in de bestemming zelf, heeft ons al veel persoonlijke voldoening gegeven. Karin verwent de gasten graag culinair terwijl Benjamin focust op de activiteiten. Last but not least hebben we natuurlijk ook de kans om zelf veel dichter bij de natuur te leven en met onze twee dochtertjes zoveel mogelijk op ontdekking te gaan.


Benieuwd naar hoe onze ‘verhuis’ naar Noorwegen verlopen is tijdens de eerste maanden? Bekijk dan zeker ‘Het Hoge Noorden’ van Annemie Struyf. Op dinsdag 5 januari zitten we in de tweede aflevering die wordt uitgezonden om 20u40 op Eén.


Onze welgemeende dank voor het jarenlange vertrouwen in NORTH & AWAY. We hopen dat je met evenveel interesse de ontwikkelingen bij Noorderhuis blijft volgen. En uiteraard onze beste wensen voor 2021, een jaar waarin we hopelijk weer vrijer kunnen reizen en wie weet, elkaar ook ontmoeten hier in de Noorse bergen. Hjertelig velkommen!

 

Benjamin Taeymans & Karin De Rooy
Oprichters NORTH & AWAY en mede-eigenaars van Noorderhuis.